Loading

Konut Kiralarını Belirleyen Faktörler Nelerdir?

Konut Kiralarını Belirleyen Faktörler Nelerdir?

İnşaat sektörünün diğer tüm sektörlerden daha çok kazandırdığı keşfinden bu yana, özellikle Türkiye’de hızla yükselen binaları görmek gayet olağan hale geldi. Hızlı kentleşme, sağlıksız yapı hızları, bulunan her alana yeni bir inşaat sunmak, tüm ülke insanları ve Türkiye’ye yerleşen yabancıların daha fazla yatırım yapması için son sürat devam ediyor.

İnşaatçılar, yatırımcılar ve mülk sahiplerinin tüm verileri değerlendirerek, ev kirasını artırma faktörleri de bu oranda yükseldi. Yapılan her yeni inşaat, gayrimenkul sahiplerini ve inşaat şirketlerinin daha fazla kazanması üzerine yepyeni matematik formüllerinin geliştirilmesini sağlıyor.

Kiracılar, ev sahipleri ve yatırımcılar için evin kirası neye göre artar? Hangi faktörler değerlendirilmeli?

Evin kira getirisi nasıl hesaplanır?

Birkaç yıl öncesine kadar ev kiraları tek formül üzerinden hesaplanırdı. 18 yıl x 12 ay formülünden, evin kirası hesaplanarak, evin ortalama fiyatı belirlenirdi. Hesap şu şekildedir;

18×12= 216 ay

1000x 216= 216.000 TL

(1.000 TL kira örneğinden, evin ortalama fiyatı)

Günümüzdeyse ev değerleri 30- 40 yıl üzerinden hesaplanıyor. İnşaat sektörünün gelişmesi ve bu kadar çok seçenek olması fiyatları düşürmesi ve standartların yükselmesini gerektirirken, yatırımcı düşünce sistemi nedeniyle doğru orantı- ters orantıya dönüştürülmüş ve ev fiyatları, ütopik değerlere taşınmıştır.

Her şehirde binlerce toplu konut ve yaşam merkezleri inşası, binlerce seçenek ve her yerde milyonlarca inşaat fikri olması, yakın senelerde gayrimenkul indirimlerinin en net belirtisidir.

Popüler kültür getirisi ve göz dolduran ihtişamlı yapılar nedeniyle, gayrimenkul değerleri ev kira formülünü değiştirmiş olsa da kiracılar için avantaja dönüşebilir. Ülkedeki her kişi ev sahibi, gayrimenkul yatırımcısı olmayacağı için, indirim yapılan kiralar ve boş bekleyen binlerce yeni inşaat, ev kiralarının düşmesini sağlıyor.

Ev kirasını belirleyen yapı – teknik özellikler

Evin kirası neye göre artar sorusu için, binanın değerini belirleyen faktörleri sunuyoruz. Binanın değer ve getirisini belirleyen sadece matematiksel hesaplamalar değildir. İç- dış ve yapı özellikleri gibi birçok etmen, kira ve satış değerini belirler. Bu faktörler;

  • Evin lokasyon ve merkezi konumu
  • Bina yapım yılı ve daha önce kullanılan yıl sayısı
  • Sosyal olanaklar ve etkinlik alanları
  • Konfor, iç mimari özellikleri
  • Dış yapı özellikleri
  • Metrekaresi ve net kullanım alanı
  • Ulaşım seçeneklerinin çok olması
  • Binanın yönü, güneş alma alanı
  • Bina daire sayısı, kat sayısı ve evin bulunduğu kat
  • Asansör
  • Oda sayısı ve metrekare ölçüleri

Gibi faktörler, inşaat firması, kullanılan malzemeler, inşa stili, dayanıklılık- yalıtım özellikleri, ulaşım özellikleri gibi tüm faktörler evin kirasını belirler. Metro, minibüs, otobüs ulaşım kolaylıkları, bina otopark ve depo alanları, havuz- sosyal tesis, market, işletme ve sağlık- eğitim merkezlerine yakın konumda bulunması, eve nitelik katar.

Türkiye’nin her şehri ve şehir özelliklerin göre popüler merkezlere, denize yakın konumda bulunması, manzaraya sahip olması ev kirasını belirleyen faktörlerdendir

https://www.yatirimmerkezi.net/haberler/konut-kiralarini-belirleyen-faktorler-nelerdir

paylaş